Konference Vogue life, jak dosáhnou dlouhověkosti a udržitelnosti



Vogue live uspořádal už čtvrtou konferenci. Tentokrát na téma dlouhověkost. Přestavili se zde hosté jako Dagmar Havlová, Gabriela Peacock nebo Olga Bahníková. Návštěvníci se mohli dozvědět, jak se zdravě stravovat nebo jak se vyvíjí plastické a estetické zákroky. Kontroverzní byla přednáška HM ambasadorky na udržitelnost. Kvůlitomu zde proběhl protest kvůli greenwashingu. Konferenci zakončili rozhovorem se zpěvačkou Marií Rottrovou, která se podělila, jak se udržuje stále mladá.

Dlouhověkost a udržitelnost je na světě poměrně žhavé téma. Proto se stala tématem letošní Vogue life konference. Během ní si bylo možné poslechnout přednášky o udržitelné módě, vzhledu i mentálním zdraví. Kromě stravy a celkového zevnějšku, zde probírali i témata zaměřená na technologie nebo architekturu.

Úvodní slovo mezi hosty dostala vydavatelka Vogue Czechoslovakia Michaela Seewald. Konferenci uvedla krátkým představením tématu Longevity. „Dlouhověkost se týká každého z nás a je důležité zkoumat, jak zlepšit kvalitu života během stárnutí.“

Dlouhověkost na Kaplakaya

Jako první přednášející vystoupil Burak Oymen, manžel modelky Terezy Maxové a zakladatel pobřežní destinace Kaplankaya. Právě na Kaplankaye pořádá spolu s manželkou festival Harvest, který se zaměřuje na zdravou stravu i zdravou mysl. Každoročně se tam setkávají přednášející a diskutuje se o wellbeing, výchově dětí a budoucnosti ve stravování. „Je složité starat se o svůj wellbeing a návštěva psychiatra nestačí. Důležité je najít balanc mezi fyzickým a emočním zdravím.“

Oymen během přednášky zmínil, že je pro dlouhověkost důležité, aby náš věk koreloval s fyzickým zdravím. Musíme být tedy aktivní a zdraví. Představil také koncept takzvaných „blue zones“, kde žijí staří lid kolem sta let. Nejsou ale bohatí, pouze žijí naplno i v pokročilém věku. Kdy se socializují, tancují a jsou fyzicky aktivní.

Dlouhověká bývalá první dáma

Debatu s Dagmar Havlovou, herečkou a bývalou první dámou, moderovala modelka Karolína Kurková. Zprvu probíraly, jak práce nabíjí stejně jak odpočinek. „Točím, trávím řas ve vlastní nadaci, a to mě naplňuje.“ Řeka Havlová. Právě Dagmar se stala patronkou této konference.

Celý život se musíme vzdělávat, proto se i Dagmar Havlová přihlásila do studia třetího věku. „Celý život jsem se chtěla zajímat o psychologii, a proto jsem i vybrala tento obor.“ Prozradila.

Na otázku, jaká jsou její beauty tajemství odpověděla, „Já se neumím starat o sebe, smysl mého života je, starat je o druhé. Nemám kosmetické rituály a ani necvičím. Jenom chodím na masáž obličeje. Je to otázka vnitřního rozpoložení, to nás dělá krásnými.“



Dieta v královské rodině i v naší společnosti

Na konferenci přijela i nutriční specialistka Gabriela Peacock, autorka knihy Úžasnější za dva týdny a poradkyně v jídelníčcích pro spoustu celebrit, a dokonce i samotnou královskou rodinu. Podle ní je důležité se neomezovat a užívat si jídlo i pohyb.

Jak máme zlepšit naši kvalitu jídelníčku. „Myslíme si, že máme začít v pondělí a nepít víno. Stačí začít prostě hned a postupně nabírat větší změny.“ Řekla Peacock. Dále diskuzi doplnila „Užívejme si života, nemusíme držet půst a dělat extrémistické změny. Nemusíme se limitovat.“

Podle Peacock, „Musíme se dívat na to, co jíme. V tom je celá věda. Zelenina, držet si hladinu cukru v těle, proteiny. Prostě sledovat co naše tělo přijímá.“

Během rozhovoru jsme se dozvěděli, že v dietách jsou nebezpečnější mýty než samotné jídlo. Lidé si myslí, že nesmí jíst tuky, cukry, laktózu a tak dále. Naše tělo ale prostě potřebuje všechno.



Plastika už není tabu, udržitelnost se týká i vzhledu

Anita Valíková, zastupující vlasovou značku, začala panelovou diskuzi na téma beauty s myšlenkou, že náš vzhled rozhodně ovlivňuje sebevědomí a celkovou kvalitu života. Bahníková doplnila „Ženy, které si nechaly udělat jakoukoliv estetickou operaci, žijí déle a mají méně depresivních stavů. Tato teorie je samozřejmě podpořená výzkumem.“ Celkově plastika už podle Bahníkové není tabu, dnes už si dělá plastiku většina. Díky technologiím už dnes zákroky vypadají víc přirozeně.

Lucie Vidovićová představila válku proti stárnutí. Lidé, kteří se bojí stárnutí umírají dřív. „Je třeba přijmout, že stárneme.“ Uvedla. Díky estetické medicíně navíc jde „oddálit“ stárnutí. Například fototerapie stimuluje buňky bez většího poškození. Právě Olga Bahníková na své klinice používá metodu forever young, kdy pokožku během procedur nenaruší, ale jen jemně upraví a naplní kolagenem. Světelnou energií naplní buňky a světlo se dostane až do mitochondrie. U mladších pacientů zastaví celkový proces stárnutí. A to je určitě skvělý krok k „věčné kráse“.



Neudržitelné H&M na konferenci udržitelnilnosti

Na pódiu vystoupila manažerka pro udržitelnost z H&M Leya Ertur. V rozhovoru pro Vogue uvedla, že H&M ve svých kolekcích využívá 22 % recyklovaných materiálů a užití plastových obalů snížili na 44 %. Podmínky, za jakých ty recyklované kousky oblečení zaměstnanci šijí, už tak udržitelné nejsou.

„Snažíme se, aby udržitelnost byla součástí naší každodenní práce. Snažíme se vést produkty k dosáhnutí cirkulárního systému s nulovým dopadem na klima.“ Uvedla Ertur. Během prezentace ukázala graf s myšlenkou, jak dosáhnout kruhu „repair, reuse, remake, recycle“. I přestože je H&M fast fashion celá přednáška byla zaměřená na „dlouhověkost.“

Právě kvůli kontroverznímu tématu udržitelnosti a H&M, se během konference na fakultě objevili i studenti, kteří proti celé akci protestovali. A není se čemu divit, protože H&M mezi udržitelné značky rozhodně nepatří, a to celé proběhlo pod záštitou rektorky Mileny Králíčkové. Koncept konference by byl fajn, kdyby si organizátoři vybrali méně neudržitelné hosty, které nemusí schovávat za oponou greenwashingu.

Jak být krásná jako zpěvačka?

Vogue live pozvali na pódium Marii Rottrovou. Ta svoji krásu i v pokročilém věku udržuje spíše dietama. Jaké je teda to tajemství? Nejíst sladké. Rottrovou totiž dortíky nelákají, bohužel je to zklamání pro většinu žen.

Samozřejmě je důležité si zpívat, řekla zpěvačka. To udržuje veselost, navíc tím cvičíme mimické svaly. Hlavní je však práce a nenudit se, práce na zahradě, vaření, trávení čau s našimi blízkými nebo jenom si číst.

Z publika padla otázka na paní Rottorovou, „Jakou knížku byste nám doporučila, která stojí za přečtení?“ „Spíše se teď vracím ke starým knížkám, jako třeba Jaroslav Hašek.“ Odpověděla.

Marií Rottrovou Vogue live skončil. Hosté si následně mohli projít fakultu humanitních studií, kde byli různé stánky s oblečením nebo kosmetikou. Kdo měl štěstí, potkal i Dagmar Havlovou, Karolínu Kurkovou, se kterýma si mohli popovídat nebo se vyfotit. Konference tak naplnila všechna očekávání, od módy a nových znalostí, až po studentské protesty

Komentáře