Tetování jako módní doplněk. Kdy je toho moc?

Tetování už není považováno za levnou módní ozdobu, ale spíše za elegantní a individuální formu sebevyjádření. Můžeme ho vidět na obálkách prestižních magazínů nebo u celebrit. I přes stále existující stereotypy v modelingovém průmyslu se postupně mění vnímání tetování.

@sutu.ink


Trendy v tetování se mění stejně rychle jako trendy v módě. V roce 2005 to bylo tetování na zádech jako má Christina Aguilera nebo hyper-realistická tetování roku 2010. Co se nosilo před rokem se nemusí nosit teď, a to zpravidla platí skoro ve všem.

Kromě trendů se mění i samotný přístup k tetování, kdy na obálkách Vogue můžeme vidět i potetované osobnosti. Motýlci a nekonečno už je pár let passé, teď jsou v módě decentní obrysy a malá skrytá tetování. Svými kousky se chlubí i modelka Hailey Bieber nebo Bella Hadid.

Může být tetování elegantní?

Je tedy věta Kim Kardashian pravdivá: „Honey, would you put a bumper sticker on a Bentley?“ Tetování už dávno není symbolem něčeho levného, můžou být doslova „custom coverem“, když zůstaneme u těch aut.

Každopádně na otázku, jestli i tetování je elegantní, odpovídám ano. Můžete ho vrstvit, kombinovat různé styly, a když je chytře umístěné, jde i schovat. „Být jako omalovánky“, už tedy dávno není relevantní poznámka. Stačí se inspirovat u celebrit, které také propadly tomuto trendu. 

Jde pouze o otázku vkusu, například influencerka Sammi Jefcoate vypadá ve své Pradě a Chanelu skvěle i potetovaná. V dnešní době už jsou tetování vhodný doplněk i pro high-end značky.

Sammi Jefcoate










Krása je subjektivní

Tetování znamená pro každého něco jiného, pro někoho nese hluboké myšlenky a významy, někomu slouží jen jako estetický doplněk. Ať máte tetování z jakéhokoliv důvodu, hlavně že je relevantní pro vás.

Krásné tetování na míru vám vytvoří i brněnská tatérka Kristýna Bartošková, která se svojí tvorbě věnuje už nějaký ten rok. Z jejího útulného studia se vrátíte o něco hezčí a s terapií k tomu. Rozhodně nesmí chybět ukázka jejího talentu. 

@sutu.ink







(Ne)potetovaná těla modelek

Ve většině modelingových agentur jsou tetování stále nechtěným atributem. Samozřejmě nemůžeme mluvit o sestrách Hadid nebo Kendall Jenner, které si značky bookují spíš kvůli jejich jménům. Jako začínající modelka se s tetováním ale spíš neuchytíte.

Výjimka nepotvrzuje pravidlo a v některých agenturách mohou přimhouřit oko, to ale nebývá časté. Modeling je bohužel stále hodně uzavřeným odvětvím s přísnými pravidly ohledně vzhledu. Modelingu se ale bude později věnovat Vendy.

Je tu ale malý posun a tetování se v posledních letech začínají objevovat i na runway. Například japonský návrhář Issey Miyake v roce 1971 představil svoji „Tattoo collection", kde se objevily bodysuits s tradičním japonským tetováním. 

O pár let později se v roce 1994 k Miyakemu připojil i francouzský návrhář Jean Paul Gaultier se svojí „Les Tatouages“ kolekcí, přehlídka byla ale mnohem rafinovanější. Modelky na sobě neměly jen kousky s tématikou tetování, ale byly přímo potetované a ozvláštnily tím celou přehlídku.





Komentáře